Iedere dag verzenden we wereldwijd 7 miljard emoji’s naar elkaar. Hoewel de kleurige icoontjes niet meer zijn weg te denken uit onze dagelijkse communicatie, is weinig bekend over het Emoji Committee van Unicode, de commissie – bestaande uit afgevaardigden van grote techbedrijven zoals Apple, Google, Facebook en Microsoft – die in Californië bepaalt welke emoji’s wel of niet in ons toetsenbord komen. Tegenlicht kreeg er een voet tussen de deur. Hoe ziet de toekomst van onze communicatie eruit?
De communicatie in het digitale domein wordt geregisseerd door de beursgenoteerde bedrijven van Silicon Valley. Aan de westkust van de Verenigde Staten komt vier keer per jaar het Unicode Consortium bij elkaar. Dit moeilijk toegankelijke gezelschap wordt beschouwd als de ‘Hoge Raad’ van online communicatie. In dit overlegorgaan van de techgiganten krijgt de taal en de infrastructuur van de online wereld vorm en inhoud. Afgezanten van Apple, Microsoft, Facebook, Google, IBM, Netflix, Amazon en Intel bepalen er de mondiale standaard voor symbolen, tekens en lettertypen in de digitale (beeld)taal, zodat al onze apparaten moeiteloos met elkaar kunnen communiceren.
Onderdeel van Unicode is de twaalfkoppige ‘Emoji Commissie’. Regisseur Mea Dols de Jong kreeg er een voet tussen de deur tijdens de kwartaalvergadering op het hoofdkantoor van Microsoft in Redmond, Seattle, maar liep ook aan tegen de ontluisterende geslotenheid van de tech sector. Hoe dieper ze in de wereld achter de ogenschijnlijk onbenullige icoontjes duikt, hoe beter ze ziet dat deze microwereld een afspiegeling vormt van de ‘echte’ wereld.
Wat is ervoor nodig om een nieuwe emoji op het toetsenbord van de telefoon te krijgen? Kijk mee naar de campagne voor de nieuwe witte wijn emoji. Waarom zit de LGBTQI regenboogvlag-emoji wél in de keyboards, maar die van de transgenders niet? En wat te doen met Koerdistan, dat ook zijn eigen vlag als emoji pictogram wil? Waar ligt eigenlijk de macht om dit soort beslissingen te nemen?
Met o.a. Greg Welch (Unicode staflid), Douglas Rushkoff (mediatheoreticus), Lisa Moore (voorzitter Unicode Technical Committee), Maggie Curry (initiatiefnemer ‘white wine emoji’), Tea Uglow (initiatiefnemer transgender vlag emoji), Keith Winstein (hoogleraar computerwetenschappen, Stanford) en Vyvyan Evans (Linguist).
Regie: Mea Dols de Jong
Foto: ©‘Shift Key’ – Maya Ben-Ezer
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )