Kantelpunten in klimaat en samenleving

Kantelpunten of tipping points zijn momenten waarop een ontwikkeling een beslissende versnelling doormaakt. Dat kan een versnelling van een trend betekenen, of een definitieve omslag. Dat die kantelpunten belangrijk zijn laat het laatste (gelekte) rapport van het IPCC zien. Daarin spelen kantelpunten nu ook een belangrijke rol.

Zowel in de ontwikkeling van klimaatverandering als in de maatschappij, zijn er voorbodes te zien van tipping points. Het doel is om (door de mens veroorzaakte) klimaatverandering af te remmen of zelfs helemaal te stoppen. Wat daarvoor nodig is en of dat zelfs nog wel kan, onderzoeken we in een tweetal series bijzondere artikelen. Daarvan vind je een overzicht op deze pagina.

kantelpunten in de samenleving

Kantelpunten in de samenleving, een nieuwe serie

In een nieuwe serie artikelen laten we zien hoe juist kantelpunten in de samenleving de klimaatverandering kunnen afremmen. Of hoe ze die juist versnellen.


Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.

ik word lid

Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.


bananenschil

Moeten we kantelen om heel te blijven?

Als blijkt dat de huidige zwaar aangezette technologische energie-transitie continu meer uitstoot blijft genereren, dan zullen we op zeer korte termijn de economische activiteit drastisch moeten verminderen.
evolutie

Kantelpunten van nu in perspectief van de evolutie

Kantel- en keerpunten zijn niet iets van de laatste tijd. Als we de gehele evolutie in ogenschouw nemen, zien we een beperkt aantal markante keerpunten en vele tussentijdse kleinere kantelpunten. Wat kunnen we leren van deze evolutionaire processen?
kantelpunten

Hoe sociale media kantelpunten voor positieve verandering verhinderen

Activisten en sympathisanten noemen sociale kantelpunten vaak als instrumenten voor sociale verandering en klimaatbescherming. Het idee dat 25% van de aanhangers van een plan verandering kan bewerkstelligen, is populair. Maar blijft deze conclusie overeind onder de druk van sociale media?