Nederland moet tegen de hernieuwde toelating van glyfosaat stemmen. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft een schokkend positief advies gegeven om door te gaan met de verlenging van het gebruik van Europa’s meest gebruikte herbicide glyfosaat, ondanks een reeks lacunes in de gegevens en onopgeloste problemen. In zijn conclusies benadrukt de EFSA, dat de potentiële genotoxiciteit van onzuiverheden en de risicobeoordeling voor de consument onvolledig bleef. Het giftige potentieel van glyfosaatproducten voor het zenuwstelsel en om het microbioom en de biodiversiteit te schaden, wordt duidelijk erkend. Desalniettemin stelt EFSA voor om door te gaan met het goedkeuringsproces door de bal bij de lidstaten te leggen, zeggen NGO´s.
EFSA baseert zich, net als ECHA en de nationale agentschappen, voornamelijk op studies van de industrie. Het zwakke EU-autorisatiesysteem voor pesticiden negeert een schat aan onafhankelijke en peer-reviewed wetenschappelijke studies die glyfosaat in verband brengen met ernstige gezondheids- en milieuproblemen. Veel studies bewijzen dat glyfosaat genotoxisch en neurotoxisch is, het darmmicrobioom beschadigt en ernstige schade toebrengt aan de bodem, het waterleven en de biodiversiteit.
Een brede coalitie van ngo’s in de ‘Stop Glyfosaat’-coalitie roept de Europese Commissie op om een verbod voor te stellen en de lidstaten om dit te steunen. De hernieuwde toelating voor 5 jaar in 2017 was al zeer omstreden, inclusief een succesvol Europees burgerinitiatief (ECI). Veel EU-politici, zoals de Franse president Macron, beloofden de 5 jaar te gebruiken om te werken aan een uitfasering.
In de tussentijd gaven Europese burgers duidelijk te kennen, dat politici hun werk moeten doen. Om hun oproep kracht bij te zetten, lanceert de Stop Glyphosate-coalitie een nieuwe website stopglyphosate.eu. Deze geeft een overzicht van alle onafhankelijke (wetenschappelijke) informatie en functioneert als betrouwbaar en onafhankelijk platform over de beruchte onkruidverdelger. Het stelt burgers in staat om de verborgen waarheid van glyfosaat te onthullen aan hun gekozen politici.
Klap in het gezicht
Na vele jaren van discussie is het glashelder dat het EU-toelatingssysteem nog steeds niet voldoet aan de bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu, het doel van de EU pesticidewetgeving (Verordening (EG) nr. 1107/2009). Het advies van de EFSA is een klap in het gezicht van veel onafhankelijke wetenschappers, die sinds de beoordeling door het kankerinstituut vele wetenschappelijke studies hebben gepubliceerd, die de toxiciteit van glyfosaat aantonen.
Het is ook een klap in het gezicht van alle burgers, evenals van de beleidsmakers die de noodzaak inzien om de biodiversiteit (en de toekomst van de voedselproductie) te beschermen en het algehele gebruik van pesticiden, en glyfosaat in het bijzonder, te verminderen. Een verlenging van glyfosaat zou in directe strijd zijn met de 50% EU-reductiedoelstelling voor pesticiden van de EUbiodiversiteit en in de “Van boer tot bord”-strategie en de Verklaring van Montreal na de COP15 over Biodiversiteit.
De gedetailleerde conclusie van de EFSA wordt naar verwachting eind juli 2023 gepubliceerd en de achtergronddocumenten, die enkele duizenden pagina’s beslaan, worden naar verwachting tussen eind augustus en half oktober 2023 gepubliceerd.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )