De Nederlandse economie staat bekend om haar diverse en ontwikkelde bedrijfssectoren die allemaal bijdragen aan de nationale belastinginkomsten. Belangrijke sectoren zoals handel en logistiek, productie, dienstverlening, plus innovatie en technologie spelen daarin een cruciale rol.
Recentelijk hebben ook de online kansspelen en de game-industrie aan belang gewonnen. In dit artikel bespreken we de sectoren die de meest significante belastingbijdragen aan Nederland leveren, met een focus op de meest actuele gegevens tot en met 2024.
Overzicht belangrijkste belastinginkomsten genererende bedrijfssectoren
Handel en logistiek. Als één van ‘s werelds meest open economieën speelt Nederland een sleutelrol in de internationale handel en logistiek. De strategische ligging met de belangrijke haven Rotterdam en luchthaven Schiphol faciliteert een aanzienlijke goederenstroom. Deze sector genereert substantiële belastinginkomsten via vennootschapsbelasting, loonbelasting en accijnzen op geïmporteerde en geëxporteerde goederen.
Online kansspelen en de gaming industrie. Sinds de legalisering en regulering van online kansspelen in Nederland, is deze unieke sector snel gegroeid. De online casino’s die extra speelgeld of gratis spins met live games, VIP specials en een groot aantal crypto betaalmethoden aanbieden zijn daarbij met name in trek! Ze trekken veel spelers aan en dragen daarmee bij aan de groeiende belastingopbrengsten uit deze sector.
In 2024 bedroeg het kansspel belastingtarief 30,5% op de bruto gaming opbrengsten (GGR). Volgens de begroting van 2025 wordt dit tarief echter verhoogd naar 34,2% in 2025 en naar 37,8% in 2026.
De game-industrie, waaronder online videogames en esports, groeit eveneens hard in Nederland. Hoewel deze sector nog niet dezelfde belasting bijdrage levert als traditionele industrieën, neemt het economische belang toe. De belastingen worden vooral geheven via vennootschapsbelasting op winsten van game-ontwikkelaars en btw op de verkoop van games en gerelateerde diensten.
Productie. De Nederlandse productiesector omvat diverse industrieën, waaronder chemie, voedselverwerking en hightech apparatuur. Bedrijven zoals ASML en Philips zijn wereldleiders en dragen aanzienlijk bij aan de economie. ASML rapporteerde in 2023 een omzet van 27,6 miljard euro.
Het bedrijf betaalde aanzienlijke bedragen aan belastingen, waaronder vennootschapsbelasting en ingehouden loonbelasting voor werknemers in Nederland. Philips werd in 2023 erkend als het meest transparante bedrijf op het gebied van belastingafdracht, met een optimale score in de zogenaamde ‘Tax Transparency Benchmark’.
De belastingbijdragen van deze sector komen voornamelijk uit vennootschapsbelasting en loonbelasting, omdat zij grote aantallen werknemers in dienst hebben en aanzienlijke winsten genereren.
Dienstverlening. De dienstensector, waaronder financiële diensten, zakelijke consultancy en toerisme, vormt ook een belangrijke pijler van de Nederlandse economie. Amsterdam, als financieel centrum, herbergt talrijke banken en financiële instellingen. Volgens De Nederlandsche Bank waren er in juni 2023 93 banken actief in Nederland, waarvan 50 binnenlandse en 43 buitenlandse banken.
De totale activa van de Nederlandse bankensector bedroegen in juni 2023 ongeveer 253% van het BBP. Deze sector levert aanzienlijke belastinginkomsten op via vennootschapsbelasting, loonbelasting en btw op verleende diensten. Daarnaast draagt de zakelijke dienstverlening, waaronder consultancy, substantieel bij aan de economie en belastinginkomsten.
Hoewel er geen specifieke belastinggegevens voor deze sector beschikbaar zijn, is het wel bekend dat de zakelijke dienstverlening zowel een kernpositie inneemt in de Nederlandse kennisinfrastructuur als aan de efficiëntie bijdraagt van andere bedrijven.
Innovatie en technologie. Nederland investeert aanzienlijk in innovatie en technologie, met een sterke nadruk op onderzoek en ontwikkeling (R&D). De overheid stimuleert al deze activiteiten via de Innovatiebox, een regeling die winsten uit innovatieve activiteiten tegen een verlaagd tarief van 9% belast, in plaats van het reguliere vennootschapsbelastingtarief van 25,8%.
Deze maatregel bevordert niet alleen de investeringen in R&D, maar draagt ook bij aan belastinginkomsten door groeiende, winstgevende techbedrijven.
De overheidsuitgaven aan R&D bedroegen in 2021 6,8 miljard euro, wat ongeveer 35% is van de totale R&D uitgaven in Nederland. Deze investeringen zijn vooral bedoeld om de ambitie van de Nederlandse regering te ondersteunen om 3% van het bruto binnenlands product (bbp) aan R&D te besteden.
Recente rapporten wijzen echter op een mogelijke daling van de R&D uitgaven na 2024, wat de noodzaak benadrukt voor voortdurende investeringen om zo de beste concurrentiepositie van Nederland te behouden.
Het alsmaar veranderende belastingbeleid
De Nederlandse economie steunt op diverse bedrijfssectoren, van handel en productie tot de groeiende online kansspelen en gaming industrie. Het belastingbeleid past zich hier continu op aan, met bijvoorbeeld de verhoging van de kansspelbelasting. Al deze flexibele fiscale maatregelen blijven van cruciaal belang voor economische groei en innovatie.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )