Tegenwoordig richten steeds meer bedrijven zich op maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. Dit wordt ook steeds belangrijker bij het verkopen van een bedrijf. Veel kopers willen namelijk tegenwoordig niet alleen dat een bedrijf financieel gezond is, maar ook duurzaam. In dit artikel gaan we daar verder op in.
Duurzaam ondernemen
Veel bedrijven zien duurzaamheid niet alleen maar als een manier om zich te onderscheiden op de markt, maar ook als een soort ethische verplichting. Duurzaam ondernemen kan de bedrijfsresultaten op de lange termijn bovendien verbeteren door het imago van het bedrijf te versterken en nieuwe marktkansen te creëren. Dit maakt duurzame bedrijven aantrekkelijk voor potentiële kopers, die met het bedrijf willen bijdragen aan een duurzame wereld. Er is bijvoorbeeld een groeiende groep bedrijven, die zich richten op circulaire economie, energie-efficiëntie en maatschappelijk verantwoorde producten en diensten. Het is belangrijk dat kopers de waarde van deze duurzame praktijken herkennen en de intentie hebben dit voor te zetten. Bedrijven als Anno1982 kunnen helpen bij het vinden van de juiste koper, die een dergelijke visie deelt.
Duurzame overname
Duurzaamheid is ook een steeds belangrijker criterium geworden voor het bepalen van de waarde van een bedrijf. Winstmaximalisatie is niet langer het ultieme einddoel. Een duurzame bedrijfsvoering kan de verkoopwaarde van een bedrijf zelfs verhogen. Hierbij kan je denken aan het implementeren van energie-efficiëntie, maar ook aan eerlijke arbeidsomstandigheden en een actieve bijdrage leveren aan de gemeenschap. Voor een duurzame bedrijfsovername is het belangrijk om te zorgen dat het bedrijf in goede handen terechtkomt en de koper de visie van het bedrijf deelt.
Het proces van verkoop
De verkoop van een bedrijf is een complex proces. Door het proces in stappen op te delen en op de juiste momenten een adviseur in te schakelen, blijft het echter overzichtelijk. Het begint meestal met het bepalen van de bedrijfswaarde. Hiervoor wordt er gekeken naar de financiële situatie, maar ook naar het klantenbestand en de marktomstandigheden. Door duurzaamheid meetbaar te maken, kan ook die factor meegenomen worden in de waardebepaling. Vervolgens moet de juiste koper gevonden worden. Het is belangrijk om hierbij als ondernemer helder te hebben wat het doel van de verkoop is en hoe belangrijk het is dat de koper dezelfde visie heeft voor het bedrijf. Potentiële kopers doen vervolgens een due diligence en als dat onderzoek positief is, is het tijd voor onderhandelingen. Hierin kunnen ook afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld de voortgang van het duurzaam ondernemen. Als die succesvol zijn dan is het tijd voor de daadwerkelijke overdracht.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Duurzame erfenis
Met het verkopen van een bedrijf gaat het dus steeds vaker om het achterlaten van een duurzame erfenis. Bedrijven, die duurzaam ondernemen hebben vaak een hogere waarde en kunnen een positieve impact hebben op de samenleving. Voor ondernemers, die hun bedrijf willen verkopen, is het dan ook verstandig om na te denken over hoe zij duurzaamheid in hun bedrijf kunnen verweven.