
De meeste mensen wereldwijd willen écht wel dat er meer gebeurt tegen klimaatverandering. Maar er is één groot probleem: bijna iedereen denkt dat ze in de minderheid zijn. Daardoor blijven velen stil, twijfelen ze om actie te ondernemen of durven ze het onderwerp niet aan te snijden. En dat is zonde, want als we die misvatting kunnen doorbreken, zou dat wel eens het kantelpunt kunnen zijn waar we op wachten.
Wat laat het onderzoek zien?
In een experiment in de VS kregen deelnemers een pot van $450 en mochten ze zelf kiezen hoeveel ze wilden houden en hoeveel ze aan een goed doel voor duurzame energie wilden geven. Gemiddeld gaven mensen ongeveer de helft weg. Maar zodra ze hoorden dat bijna 80% van de mensen klimaatmaatregelen belangrijk vindt, gaven ze ineens gemiddeld $16 meer.
We reageren dus sterk op wat we denken dat anderen doen. Als we denken dat niemand om het klimaat geeft, houden we ons ook stil. Maar zodra we horen dat veel mensen het wél belangrijk vinden, voelen we ons gesteund en doen we meer.
Wereldwijd precies hetzelfde
Een enorm onderzoek onder 130.000 mensen in 125 landen liet zien dat 89% van de mensen wil dat hun regering meer doet aan klimaatverandering. Ook was tweederde bereid om 1% van hun inkomen af te staan voor klimaatactie.
Maar: mensen dachten dat slechts 43% van anderen dat ook zou doen. Ze onderschatten dus sterk hoe breed het draagvlak echt is. Zelfs in landen als Saudi-Arabië en de VS bleek de meerderheid bereid geld te geven voor klimaatmaatregelen.
Waarom denken we dan dat niemand het belangrijk vindt?
Daar zijn meerdere redenen voor:
- Mensen denken vaak dat anderen minder geven om belangrijke issues dan zijzelf.
- Jarenlange campagnes van de fossiele industrie hebben twijfel gezaaid.
- Een kleine groep klimaatontkenners is vaak veel luider in het publieke debat dan de stille meerderheid.
En zo ontstaat een spiraal van stilte: omdat iedereen denkt dat niemand iets doet, blijft iedereen stil.
De kracht van duidelijkheid
Onderzoek laat zien dat mensen sneller in actie komen als ze weten dat anderen dat ook doen. Dat kan leiden tot een positieve sneeuwbal: hoe meer mensen zich uitspreken, hoe normaler het wordt. En dat versterkt elkaar.
Zelfs politici vergissen zich. In het VK dacht maar 19% van de parlementsleden dat hun kiezers voor windmolens in de buurt waren, terwijl in werkelijkheid 72% dat juist wél wilde. Zulke misverstanden houden beleid tegen dat eigenlijk breed gedragen wordt.
Wat kun jij doen?
Gewoon praten over klimaat helpt al. Laat merken dat jij het belangrijk vindt. Vertel het aan je buren, deel het online, of steun initiatieven. Want hoe meer mensen dat doen, hoe sterker het besef groeit: we zijn met velen.
“Iedere keer dat iemand zich uitspreekt, telt. En hoe gevarieerder de stemmen, hoe sterker het signaal.”
Wereldwijde mediacampagne
Meer dan 500 nieuwsmedia over de hele wereld slaan in de week van 21 april de handen ineen om aandacht te geven aan dit opvallend maar weinig bekend feit: de overgrote meerderheid van mensen wereldwijd, maar liefst 89 procent, wil dat hun regering meer doet tegen klimaatverandering.
Onder de hoofdpartners van het project vind je gerenommeerde namen als The Guardian en Agence France-Presse, samen met onder andere Rolling Stone, Scientific American, TIME, Deutsche Welle (Duitsland), Corriere della Sera (Italië), Asahi Shimbun (Japan) en Arab Reporters for Investigative Journalism (Jordanië).
De deelnemende media brengen uiteenlopende verhalen: van persoonlijke portretten tot diepgravende onderzoeksjournalistiek en verhalen over de psychologie achter klimaatactie en groepsgevoel. Publicaties en uitzendingen worden voorzien van een herkenbare projectstijl, ook op sociale media via de hashtag #The89Percent.
Hoop voor de 89 procent
“Onze hoop is dat deze golf aan aandacht helpt om het klimaatverhaal anders te vertellen,” zegt Kyle Pope, mede-oprichter van het project. “Klimaatverandering hoeft geen verhaal van wanhoop of terugtrekking te zijn. Journalisten kunnen laten zien dat een overweldigende meerderheid verandering wíl, maar niet beseft dat ze in de meerderheid zijn.”
Na deze week in april volgen zes maanden van samenwerking en training tussen redacties, waarna in oktober een tweede gezamenlijke publicatieweek plaatsvindt – vlak voor de belangrijke klimaattop COP30 in Brazilië.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )