Nederlandse bedrijven willen verduurzamen en overstappen op elektriciteit, maar stuiten op een barrière: netcongestie. De gevolgen van het overvolle stroomnetwerk op piekmomenten worden steeds schrijnender. Inmiddels belemmert netcongestie niet alleen de verduurzaming van bedrijven, maar jaagt het ook ondernemingen het land uit. Dit is een dubbele verliespost, stelt Harry van Breen, Senior Consultant Energie bij Croonwolter&dros.
Een stap terug in plaats van vooruit
Bedrijven die willen elektrificeren, worden geconfronteerd met een muur van beperkingen. Zonder de mogelijkheid om voldoende stroom van het net te halen, vallen ze geregeld terug op grijze oplossingen zoals dieselgeneratoren. Zonder snelle actie dreigt Nederland zijn innovatieve industrie te verliezen. Buitenlandse bedrijven kiezen logischerwijs voor vestigingslocaties waar energiezekerheid gewaarborgd is. Het is daarom essentieel dat Nederland niet alleen werkt aan uitbreiding van de netcapaciteit, maar ook inzet op praktische en haalbare oplossingen voor bedrijven die nú verduurzamen.
Rendabele oplossingen
De overheid schiet tekort in het bieden van structurele oplossingen, waardoor bedrijven steeds vaker zelf naar alternatieven zoeken. Dit biedt onverwachte kansen: netcongestie hoeft geen blok aan het been te zijn, maar het kan -mits slim aangepakt- zelfs financiële voordelen opleveren.
Veel bedrijven zijn verbaasd wanneer ze ontdekken dat oplossingen voor netcongestie rendabel kunnen zijn en zelfs een nieuw verdienmodel kunnen creëren. Flexibele energievoorzieningen, zoals batterijen of WKK’s (warmtekrachtkoppelingen), helpen niet alleen om de energievraag te balanceren, maar ook om inkomsten te genereren door slimme inzet op de energiemarkt. Waar een batterij in 2018 nog een investering was die niet rendabel was, kan dezelfde installatie in 2025 een terugverdientijd van vijf jaar hebben. Dit geldt ook voor alternatieve energiebronnen zoals waterstofopslag of aardgasgeneratoren.
De aanpak: vijf stappen naar een oplossing
Van Breen legt uit dat bedrijven die ondanks netcongestie willen blijven draaien de volgende aanpak kunnen hanteren:
- Inventarisatie: hoe ernstig is de netcongestie voor het bedrijf?
- Optieanalyse: welke oplossingen zijn haalbaar?
- Businesscase opstellen: wat zijn de kosten en opbrengsten?
- Keuze op basis van bedrijfswaarden: financieel of strategisch gedreven?
- Implementatie: de gekozen oplossing in praktijk brengen.
Bij de keuze tussen verschillende oplossingen spelen niet alleen financiële argumenten een rol. Veel bedrijven laten andere argumenten meewegen: van ’ik gebruik mijn batterij om de CO2 uitstoot van Nederland te reduceren’ tot ‘ik schakel alle laadpalen uit, behalve die voor de directie’. De juiste oplossing is maatwerk en hangt af van de bedrijfsstrategie, beschikbare infrastructuur en regelgeving.
De urgentie is duidelijk: Nederland kan zich niet permitteren om innovatieve bedrijven te verliezen aan netcongestie. Waar uitdagingen ontstaan, liggen ook kansen – mits bedrijven bereid zijn om buiten de gebaande paden te denken. Door slim te investeren in flexibele energieoplossingen en maatwerkoplossingen te omarmen, kunnen ondernemingen niet alleen hun verduurzamingsambities waarmaken, maar ook hun concurrentiepositie versterken. De energietransitie vraagt om daadkracht, samenwerking en innovatie.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )