Het crypto-tijdperk begon in 2009 met de lancering van de Bitcoin. Een anonieme persoon of groepering (we weten tot op de dag van vandaag niet wie er precies verantwoordelijk is voor de lancering van de Bitcoin) zette een virtuele munt in de markt die het allemaal totaal anders deed. Voor de veiligheid van de handelende partijen werd niet langer een bank als tussenpersoon gebruikt, maar het zogenaamde blockchain principe. Dat is een lange reeks blokken waarin alle transacties worden bijgehouden. Vele computers verspreid over de hele wereld controleren de reeks en geven bij elke nieuwe transactie hun goedkeuring. Dan pas vindt de transactie plaats. Op die manier wordt de betrouwbaarheid gegarandeerd. Na de Bitcoin kwamen cryptomunten op de markt die een verbeterde versie hiervan gebruikten, de zogenaamde altcoins. Dogecoin werd op zijn beurt weer als tegenreactie daarop gelanceerd, maar heeft nu zijn eigen plekje in het cryptolandschap. Dit artikel vertelt daar meer over.
Het begon als parodie op de altcoins
Na de succesvolle introductie van de Bitcoin in 2009 kwamen er al snel nieuwe cryptomunten op de markt die dezelfde technologie in aangepaste vorm gebruikten. Vooral in het jaar 2013 was er een hausse aan dit soort alternative coins, afgekort tot altcoins. Als tegenreactie, en eigenlijk om er de draak mee te steken, werd de Dogecoin in december van dat jaar gelanceerd. De naam werd afgeleid van de toen populaire Doge-meme met de afbeelding van de Shiba Inu-hond, vergezeld van de karakteristieke grappige tekst in gebroken Engels als symbool. Het moest immers een parodie zijn op de wildgroei aan nieuwe cryptocurrencies en dus werd een andere parodie als voorbeeld genomen!
Deze cryptomunt vond echter als snel een trouwe groep fans en er bouwde zich een echte community rondom de munt. Deze staat nog altijd bekend om zijn vriendelijkheid, vrijgevigheid en gevoel voor humor. De aanhangers hebben bijvoorbeeld diverse liefdadigheidsacties georganiseerd, waaronder fondsenwerving voor goede doelen. De munt ging veel gebruikt worden als tipping tool op verschillende sociale media platforms als vorm van beloning voor interessante of grappige bijdragen. De Dogecoin die dus als grap of meme begon bleek een blijvertje en wordt tot op de dag van vandaag verhandeld op de bekende platforms. Benieuwd naar de huidige koers van Dogecoin? Check dan even de koers op Kraken.com.
Wat ook interessant is om te weten over deze aparte cryptomunt is het feit dat er, in tegenstelling tot de Bitcoin, geen limiet zit aan het aantal munten dat in omloop kan zijn. Hier is door de makers bewust voor gekozen zodat er inflatie zou ontstaan (hoe meer munten er in omloop komen, hoe minder deze per definitie waard worden). Zo zou de prijs immers niet te hoog worden en zou het derhalve niet interessant worden als beleggingsobject. Een soort van tegenactie op de Bitcoin die ook toen al massaal werd gezien als beleggingsobject. Bovendien zou het met een kunstmatig lage koers interessant blijven als betaalmiddel voor kleine transacties, waar het voor bedoeld was.
Speciale plaats in het cryptolandschap
De Dogecoin heeft zich dus een speciale plaats in het cryptolandschap verworven met een actieve gemeenschap die het nog altijd in zet voor kleine transacties en liefdadigheidsacties.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )