In het bedrijfsleven zijn milieu en duurzaamheid steeds belangrijkere onderwerpen. Bedrijven zien inmiddels de meerwaarde van energiezuinige en duurzame productie. Overheden bepalen de randvoorwaarden en richtlijnen waaraan bedrijven zich dienen te houden. Dat is meer dan een eenvoudig stappenplan: duurzaam produceren vereist een structurele omslag in denken en handelen. Wat zijn die facetten die verbonden zijn aan een duurzame bedrijfsvoering?
In de grote bedrijven worden er duurzaamheidsmanagers voor aangesteld, in een kleiner bedrijf houdt de KAM-coördinator, QESH-manager of kwaliteitsmanager zich bezig met verduurzaming.
Milieubelasting minimaliseren
In de wet is vastgelegd dat bedrijven de milieubelasting van hun bedrijfsvoering moeten minimaliseren door het beperken van gevaar en hinder, besparen van energie, preventie en scheiding van afval en vervoermanagement. Duurzaam produceren betekent o.a. milieuzorg implementeren in de bedrijfssystemen.
Kennis en vaardigheden
Duurzaam produceren vereist specifieke kennis en vaardigheden van Milieu- en KAM-coördinatoren en managers met milieuverantwoordelijkheid. Voor hen die op zoek zijn naar verbreding en verdieping heeft de HAS zes cursussen ontwikkeld, gebaseerd op de Hbo-studie Milieukunde.
Hoe wil jij je bijdrage leveren aan duurzaam produceren? Oriënteer je je op een functie in deze richting? Wil je je vakbekwaamheid actualiseren of op een hoger niveau brengen? Deze zes cursussen van de Leergang Duurzaam Produceren geven antwoorden op het hoe en waarom van Duurzaam Produceren.
In de leergang Duurzaam Produceren kijk je door de bril van het bedrijfsleven naar milieu(gerelateerde) zaken: Hoe implementeer je een milieu- en duurzaamheid managementsysteem? Wat zijn de voor- en nadelen van duurzame energie? Wat zijn de voorwaarden qua financiering en vergunningen? In hoeverre is Cradle 2 Cradle te implementeren?
De leergang Duurzaam Produceren bestaat uit de volgende cursussen:
Welk beleid voert Nederland en de EU en welke plek heeft jullie organisatie daarin?
Hoe kijken handhavers en toezichthouders naar foodorganisaties? Waaraan moet een organisatie voldoen om volgens de regels en wetten te produceren?
Welke emissies veroorzaken bedrijven tijdens de productie en wat kun je als bedrijf doen om je omgeving schoon te houden?
Moet je als bedrijf wel investeren in duurzame Energietechnologie en wat levert het dan op? De kansen en valkuilen van Duurzame Energie.
Milieu en duurzaamheidsmanagement
De onderwerpen milieuzorg en milieumanagement staan centraal in deze cursus. Ontdek hoe je milieubeleid kunt vormgeven volgens de eisen van ISO 14001. Daarnaast leer je hoe je milieubeleid kunt verankeren zodat het deel gaat uitmaken van de organisatie. Je leert hoe je anderen binnen de organisatie kunt overtuigen van de voordelen van milieuzorg voor de eigen organisatie.
Hoe pas je de uitgangspunten van duurzame ontwikkeling toe in de praktijk? In korte tijd maak je kennis met duurzame technologieën, integraal ketenbeheer, levenscyclusanalyse, industriële ecologie, ecodesign en Cradle 2 Cradle.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )