De Europese Commissie lijkt met haar nieuwe rapport “Trends to 2050” aan te sturen op stroomvoorziening uit kern- en kolencentrales. Dat stellen diverse wetenschappers in het programma Frontal21 van de Duitse zender ZDF.
De EU wil de komende jaren 104 gigawatt aan kernenergie produceren. Daarvoor moeten 69 nieuwe kernreactoren worden gebouwd. Om het argument te onderbouwen wordt er gerekend met veel te lage investeringen: 4400 Euro per Kilowatt in 2020, terwijl de huidige schattingen van de nieuwe Britse kerncentrale nog voor de bouw al op 5700 Euro per kW liggen, en nog verder stijgen.
Daartegenover stelt het rapport dat hernieuwbare energie voorlopig erg prijzig is. Zo zou zonne-energie 2.300 euro per kilowatt kosten en zouden die kosten tot 2020 hoogstens tot 1.500 per kilowatt in 2020 dalen. Frontal21 laat daarop zien dat in bijvoorbeeld Berlijn de prijzen nu al lager liggen dan die 1500 Euro, zelfs bij kleine systemen.
De EU-berekeningen hebben mogelijk verstrekkende gevolgen voor het Europese energiebeleid. Zo komt men in het rapport niet met nieuwe doelstellingen voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie tot 2030. (SPD-)minister van Milieu Barbara Hendricks vreest dat met de prognoses nucleaire energie wordt bevoordeeld.
Daarnaast zet de EU in op het verder uitbouwen van “milieuvriendelijke kolencentrales”. Hierbij wordt CO2 uit de centrales opgevangen en ondergronds opgeslagen. Deze techniek staat bekend als CSS (Carbon Capture and Storage). Als het aan de commissie ligt moeten er minstens 25 nieuwe kolencentrales gebouwd worden. Een aanzienlijk deel daarvan is in Polen gepland.
Christian von Hirschausen, energiewetenschapper voor het Duits Instituut voor Economische Research (DIW), noemt de paragraven over C02-opslag uit de lucht gegrepen. “De CSS-techniek bestaat niet. Het is fictie. Het idee dat de EU met C02-opslag klimaatpolitiek kan bedrijven is er met de haren bijgetrokken en wijst op lobbypolitiek van de kolengemeenschap.” Von Hirschausen noemt het treurig dat de Europese Commissie daarvoor valt.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )