Schoonmaakproducten zijn overal in ons huis te vinden. Van afwasmiddel in de keuken, tot reinigingsmiddelen in de badkamer en luchtverfrissers in andere vertrekken; als we gaan schoonmaken brengen we deze middelen over op onze meubels, kleren, keukenspullen en verspreiden we ze in de lucht. In onze strijd tegen vuil en bacteriën maken we de situatie in huis soms juist slechter, want veel schoonmaakmiddelen worden gefabriceerd met olie en bevatten giftige elementen die achterblijven in de woning.
De schadelijke gevolgen en gezondheidsrisico´s van schoonmaak- en andere gebruiksproducten worden steeds duidelijker en actie lijkt dus nodig. Een strengere aanpak van chemische middelen wordt door de overheid niet opgepakt, dus het is zaak als consument actie te ondernemen. Verwijder giftige, chemische schoonmaakmiddelen uit je huis en zet de juiste natuurlijke middelen in om je woonomgeving schoon en gezond te houden.
Natuurlijke schoonmaakmiddelen
Het eerste dat we je op het hart willen drukken is om geen chloor te gebruiken. Vooral chloorbleek, dat een traditioneel schoonmaakmiddel is, maar ook erg schadelijk en giftig, moet in de ban worden gedaan. Zorg verder dat je de middelen die je in huis haalt goed checkt. Stel jezelf de vraag: hoe giftig is dit product? Lees daarbij de informatie op de verpakking. Dat geldt trouwens ook voor ecologische producten: kijk aandachtig of er concrete informatie wordt gegeven en trap niet in vage eco-claims.
Een terugkeer naar de basis is een makkelijke, eerste stap. Gebruik natuurproducten bij het schoonmaken:
- Groene zeep ontsmet, ontvet en is heel geschikt voor dagelijks gebruik in de keuken of voor het toilet. Belangrijk: het bevat geen fosfaten.
- Soda kan als vervanging van chloor worden gebruikt voor reiniging en ontsmetting. Los het op in heet water en het kan zelfs een afvoer helpen ontstoppen.
- Baksoda of zuiveringszout is een perfecte luchtjesvreter. Los het op in water om de koelkast of vuilnisbak mee op te frissen. Ook kun je een muf tapijt opfrissen door het met baksoda te bestrooien en het daarna schoon te stofzuigen.
- Natuurazijn is heel geschikt voor het schoonmaken van de ramen en goed om dingen te ontkalken.
Een aantal fabrikanten van schoonmaakmiddelen biedt goede ecologische producten, bijvoorbeeld: Sonett, Klok, Neutral en Ecover (waar we al eens over schreven).
Milieuvriendelijke schoonmaakmethoden
Niet alleen de producten waar mee wordt gewerkt, maar ook de wijze waarop de schoonmaak wordt aangepakt is vaak voor verbetering vatbaar. De eerste stap is differentiatie: maak alleen daar schoon waar het nodig is. Een externe schoonmaakhulp, bijvoorbeeld Book a Tiger, is gemakkelijk en praktisch, maar kan ook helpen op de juiste wijze schoon te maken. Zelf ben je eerder geneigd andere dingen erbij te doen, terwijl het vaak onnodig is. Een ingehuurde kracht pakt precies aan wat er moet gebeuren, niet meer en niet minder. Het is dan wel aan jou om te zorgen voor de juiste natuurlijke producten om mee te werken.
Andere belangrijke methodische verbeteringen:
- Koop je schoonmaakproducten in navulverpakkingen.
- Gebruik de doseersystemen van producten om verspilling te voorkomen.
- Vaak loont het zelfs een kleinere hoeveelheid te gebruiken dan aanbevolen. Experimenteer hiermee om de optimale dosering te bepalen.
- Maak droog schoon wanneer het kan, om watergebruik te beperken.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )