Greenpeace roept alle Nederlanders op uit protest tegen de Noordpoolboringen 40 dagen niet te tanken bij Shellstations. Het oliebedrijf riskeert grote milieurampen in het ongerepte Noordpoolgebied, alwaar het binnen enkele weken wil beginnen met boren naar olie.
De 40 dagen zonder Shell-Challenge gaat over twee weken van start en loopt van woensdag 19 augustus tot en met 27 september. Die periode loopt gelijk met de resterende tijd van het boorseizoen op de Noordpool. Nog voor de publieke bekendmaking van de Challenge, hebben al meer dan 1500 deelnemers zich gemeld via de speciale Facebook-pagina.
“Inmiddels hebben al meer dan 7 miljoen mensen wereldwijd zich uitgesproken tegen boringen op de Noordpool. Shell trekt zich er niets van aan en gaat onverminderd door met dit riskante boorproject”, zegt Faiza Oulahsen, campagneleider Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland. “Door niet meer bij Shell te tanken kunnen mensen stelling nemen tegen het onverantwoorde en gevaarlijke gedrag van de oliegigant.”
Shell ligt in toenemende mate onder vuur. De risico’s die het oliebedrijf neemt in het kwetsbare Noordpoolgebied zijn voor veel mensen de druppel na de olielekkages in Nigeria, het asfaltmeer in Curaçao en zeker na de aardbevingen in Groningen. “De tijd gekomen om te zeggen: genoeg is genoeg.”
Grootste bezwaren Noordpoolboringen:
- De kans op een olielek wordt door de Amerikaanse overheid geraamd op 75 procent. Experts geven aan dat er geen bewezen effectieve methodes zijn om olie op te ruimen in het geval van een lekkage in ijzige omstandigheden.
- De boringen betekenen een ernstige belasting van het kwetsbare ecosysteem. Veel soorten walrussen, ijsberen en walvissen staan op de lijst van bedreigde diersoorten. Zij raken ontregeld door het lawaai van de boringen, de vloot en de ijsbrekers. Een walvis kan doof worden van het boorlawaai en hem wacht daardoor een onvermijdelijke dood.
- Noordpoololie moet onder de grond blijven om onder de kritische grens van 2 graden opwarming te blijven. Nu al kunnen we een groot deel van de fossiele brandstoffen die voorhanden zijn niet opstoken, om onomkeerbare gevolgen te voorkomen.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )