De nieuwe Europese Commissie legt de lat hoog als het gaat om klimaatmaatregelen. Er ligt nu een zogenaamde Europese ‘Green Deal’, waarover we in december al schreven. De Green Deal is momenteel nog enkel een overzicht van plannen en zal de komende jaren uitgewerkt en in wetgeving gegoten worden.
Het is nu duidelijk wat de plannen zijn, maar zijn deze plannen ook realiseerbaar?
Klimaatneutraal in 2050
Het uiteindelijke doel van de Green Deal is om Europa in 2050 volledig klimaatneutraal te maken. Dit houdt niet in dat er vanaf 2050 helemaal geen CO2 en andere schadelijk stoffen meer uitgestoten worden. Klimaatneutraal houdt in dat er tegenover de uitstoot van schadelijke stoffen een tegenprestatie wordt gesteld. Deze tegenprestatie houdt in dat er milieuvriendelijke maatregelen worden getroffen om de uitstoot te compenseren. Tegenover bijvoorbeeld elke fabriekspijp waar stikstof uit komt, worden een bepaald aantal natuurgebieden gecreëerd. Klimaatneutraliteit in 2050 is inmiddels ook door de Europese raad, de regeringsleiders van de lidstaten als doel omarmd.
Wat waren de huidige Europese plannen?
De Europese Unie was ook al zonder Green Deal op weg naar een zo klimaatneutraal mogelijk Europa. Het daadwerkelijk tot doelstelling maken om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn, was nog geen onderdeel van de plannen. De huidige plannen gaan uit van een vermindering van de CO2 met 40 procent in 2030. Dit is ongeveer te vergelijken met de Europese CO2-uitstoot in 1990. Iedere lidstaat moet hier een steentje aan bijdragen.
Ondanks dat er veel geklaagd wordt, wordt er in de praktijk best veel gerealiseerd. Gaat een Europeaan energieprijzen vergelijken, dan zullen er bij veel vergelijkingswebsites ook daadwerkelijk diverse groene energieleveranciers in de resultatenlijst komen. En groene energie afnemen is nog maar een klein deel van de opties waarmee Europese burgers langzaamaan klimaatneutraal worden. In de nieuwe Green Deal staat overigens de wens om de huidige Europese norm van 40 procent CO2-reductie in 2030 te verhogen naar minimaal 50 procent.
Enkele plannen uit de Green Deal
Elektrisch rijden moet de nieuwe norm worden. Maar erg snel gaat het nog niet. In de gehele Europese Unie staan er momenteel 103.000 laadpalen. Volgens de Green Deal moeten dit er in 2025 al een miljoen zijn. Dit plan is realiseerbaar, maar kost wel vele miljarden. Van alle energie in Europa wordt 40 procent voor het verwarmen van woningen en gebouwen gebruikt. Isolatie is hét middel om energieverbruik te verminderen. De Green Deal voorziet van een versnelling van het aantal woningen en gebouwen die geïsoleerd moeten worden.
Realiseerbaar? Niet op korte termijn. Simpelweg omdat het aantal bouwvakkers ontbreekt en de ingreep miljarden gaat kosten. De industrie zorgt voor ruim 20 procent van de CO2-uitstoot. Volgens de Green Deal moet deze uitstoot geheel verdwenen zijn in 2050. Dit is wederom een miljardenplan. Dat is enkel haalbaar is als de industrie ook zelf meewerkt en meehelpt met investeren. Doet de industrie niets en wordt het aan de overheden overgelaten, dan zal de uitstoot ook na 2050 nog vele jaren doorgaan.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )