Een Amerikaanse diervoederfabrikant is erin geslaagd een diervriendelijke kattensnack te produceren van ‘muizenvlees’ dat is gekweekt uit celcultuur. Daar is geen muis aan te pas gekomen.
De muizencellen zijn afkomstig uit een cellijn die al bijna 50 jaar voor wetenschappelijke doeleinden werd gebruikt, en gegroeid op een diervrij medium. Ook is er geen gebruik gemaakt van het controversiële foetale runderserum (FBS). De snack kan tegen 2020 op de markt zijn.
Vleesconsumptie van huisdieren onderschat
Pablo Moleman, woordvoerder van ProVeg Nederland, is blij met de ontwikkeling: “De vleesconsumptie van huisdieren is een ernstig onderschat probleem. In de Verenigde Staten zijn honden en katten via hun voer verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de totale milieu-impact van de veeindustrie. Zij eten veel meer vlees dan alle inwoners van Frankrijk bij elkaar. Met de wereldwijde uitdaging om onze vleesconsumptie omlaag te brengen, zou het onverstandig zijn huisdiervoer te negeren. Zeker aangezien de diëten van honden en katten een stuk gemakkelijker aan te passen zijn dan die van mensen.”
Milieu-impact honden en katten
Volgens ProVeg zit de discussie rondom de milieu-impact van honden- en kattenvoer al jaren muurvast omdat vegetarisch honden- en kattenvoer ten onrechte wordt gezien als ongezond, onnatuurlijk en zelfs dieronvriendelijk. De ontwikkeling van kattenvoer op basis van muizencellen zou hierin volgens ProVeg een doorbraak kunnen betekenen.
Moleman: “Het idee dat kattenvoer 100% ‘natuurlijk’ zou moeten zijn is onhoudbaar en hebben we al lang losgelaten. Welke kat zou in de natuur nu een tonijn of koe vangen? Geen één natuurlijk. Alle katten in de wereld voeren op basis van natuurlijke prooidieren zoals muizen, vogeltjes en kikkers, is praktisch niet te doen en dat is maar goed ook. Maar zo draagt kattenvoer wel bij aan de enorme veestapel in Nederland, met de grote impact op het milieu en het uitsterven van de tonijn. Kattenvoer van muizencellen sluit veel beter aan bij het natuurlijke dieet van een kat, verbruikt minder grondstoffen en zou miljoenen dierenlevens kunnen sparen.”
Tijdens de ProVeg New Food Conference bleek al dat de ontwikkeling van kweekvlees in een vergevorderd stadium is. Kweekvlees voor consumenten zou al binnen twee jaar in de schappen kunnen liggen. ProVeg verwacht dat kweekvlees voor huisdieren nog eerder op de markt zou kunnen komen.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )