Hoe cynisch wil je het hebben: grote Amerikaanse banken zien klimaatverandering als een kans voor fabrikanten van airco’s en laten klimaatplannen vallen. Het klimaatverdrag van Parijs is dood. Leve de aandeelhouder.
Volgens grote financiële instellingen op Wall Street stevent de wereld af op een klimaatopwarming van 3 graden Celsius, ver boven de internationaal afgesproken grens van 2 graden. Daarmee lijkt het klimaatakkoord van Parijs, dat in 2015 werd ondertekend door bijna 200 landen, volgens hen in de praktijk mislukt. Die harde conclusie komt onder andere uit recente rapporten van banken als Morgan Stanley en JPMorgan Chase, schrijft The Guardian.
De gevolgen van zo’n sterke opwarming zouden rampzalig zijn: extreme hittegolven, overstromingen, economische problemen en sociale onrust. Toch zien sommige bedrijven en investeerders hier ook kansen. Morgan Stanley voorspelt bijvoorbeeld dat de wereldwijde vraag naar airconditioning flink zal stijgen, met een mogelijke groei van 41% tot een marktwaarde van 331 miljard dollar tegen 2030. Koeling wordt volgens hen essentieel voor gezondheid en productiviteit, zeker in warmere delen van de wereld.
De banken verwachten dat klimaatdoelen zoals ‘net zero’ niet worden gehaald, mede door het terugtrekken van steun voor klimaatbeleid. Sinds eind 2024 zijn alle zes grote Amerikaanse banken uit de Net-Zero Banking Alliance gestapt, een initiatief dat banken moest helpen bij het verduurzamen van hun investeringen. Ook de herverkiezing van Donald Trump, die klimaatverandering eerder een “hoax” noemde en milieuregels terugdraait, speelt een rol in deze koerswijziging.
Critici noemen deze houding van banken “cynisch”. Analist Paddy McCully van Reclaim Finance zegt dat instellingen als Morgan Stanley hun klimaatbeloften nooit echt serieus namen. Nu grijpen ze de politieke wind aan om eerdere beloften los te laten. Hij noemt het bijzonder wrang dat uitgerekend het rapport over airconditioning verschijnt nadat de bank haar klimaatdoelen heeft afgezwakt.
Morgan Stanley erkent zelf ook dat het toenemend gebruik van airco’s – zeker als die op fossiele energie draaien – het klimaatprobleem kan verergeren. Toch zien ze het als een kans om kapitaal te investeren in technologieën die de gevolgen van opwarming tegengaan, zoals koeling en slimme energienetwerken.
Klimaateconoom Gernot Wagner noemt de huidige houding van veel bedrijven “greenhushing”: bewust zwijgen over duurzaamheid om kritiek te vermijden. Volgens hem is het duidelijk dat we de grens van 1,5 graad opwarming al overschreden hebben en dat de risico’s erger worden voordat het beter wordt. Tegelijk erkent hij dat klimaatverandering nieuwe investeringsmogelijkheden creëert – kansen die er zonder deze crisis niet zouden zijn.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )