De Jongeren Duurzaamheidsscan, JDS – www.jdscan.nl, geeft jongeren inzicht hoe duurzaam hun eigen gedrag is. Dat stimuleert hen – en ook stimuleren zij elkaar – om bij alles wat ze doen of laten, meer rekening te houden met de gevolgen voor duurzaamheid.
De JDS is dit jaar ontwikkeld door de vrijwilligersorganisatie Duizend Duurzame Daden (www.duizendduurzamedaden.nl) van de Stichting Duurzame Samenleving. De JDS is uitvoerig getest onder 300 jongeren, leerlingen van groepen 7 en 8 van de basisschool en klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Ze waren in het algemeen erg enthousiast en zijn met diverse waardevolle suggesties gekomen.
Voor wie is de JDS?
De JDS is voor veel gebruikers interessant en leerzaam:
- Voor jongeren van 8 tot misschien wel 18. Zij ontdekken hun eigen score en kunnen die vergelijken met de gemiddelde score van alle deelnemers. En ze kunnen aangeven dat ze over een half jaar de scan weer willen doen om te zien of ze op de goede weg zijn.
- Voor leerkrachten en docenten die met een of meer klassen de scan willen maken. Zij kunnen de scan ook opnemen in het lesprogramma of er zelfs een project om heen maken.
- Voor andere groepen, zoals bijvoorbeeld scoutinggroepen, die net als een klas met elkaar de scan willen doen.
- Voor ouders en grootouders die de scan kunnen gebruiken voor een gesprek met hun kinderen en kleinkinderen over wat een ieder zelf kan doen voor een duurzame toekomst. Heel inspirerend, voor iedereen.
Duurzaam belangrijk voor jeugd
Bemoedigend is dat uit de testresultaten naar voren kwam dat ruim de helft van de jongeren aangeeft duurzaamheid belangrijk te vinden. Nog maar weinig jongeren praten er echter met elkaar over en wijzen elkaar op ‘duurzame daden’. Na het samen invullen van de scan ontstonden er in alle klassen wel boeiende en soms heftige discussies. Dat werd nog versterkt na het tonen van de resultaten van de klas. In een enkele klas hebben de leerlingen al voor elk van de vragen een doel gesteld dat ze over een half jaar willen hebben bereikt. Op een school is al de suggestie gedaan voor een maandelijkse duurzaamheidsdag.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )