Nieuwsoverzicht

Nieuws over duurzaamheid en klimaat is één van de toponderwerpen geworden in de media, naarmate de klimaatcrisis dreigender wordt. Hier vind je een overzicht van nieuws en analyses die doorgaans niet te vinden zijn bij de grote, algemene platforms. Hoofdredacteur Peter van Vliet publiceert ook als expert bij het ANP.

IEA rapport: Wat betekent AI voor de toekomst van energie?

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft het potentieel om de energiesector in het komende decennium ingrijpend te veranderen, waarbij de vraag naar elektriciteit vanuit datacenters wereldwijd sterk zal toenemen. Tegelijkertijd biedt AI belangrijke kansen om kosten te verlagen, het concurrentievermogen te versterken en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dat blijkt uit een belangrijk nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Landbouw, geen roofbouw, voor een aarde die nog generaties lang voedt

Er is een landbouw mogelijk waarbij we voldoende gezond voedsel produceren, de natuur herstellen en de CO2-, methaan- en stikstofuitstoot van de landbouw flink afneemt. Dit betogen twaalf wetenschappers en twaalf boeren op de website ‘Landbouw, geen roofbouw’. Zij onderbouwen hun stellingen met wetenschappelijke inzichten, en ervaringen van eigen boerderij.

Waterkracht anders: als opslag voor energie

In Forbach, in het Zwarte Woud in Duitsland, wordt hard gewerkt aan zo’n moderne vorm van een pompopslagcentrale. Het idee is simpel maar slim: als er veel zonne- of windenergie beschikbaar is, wordt water omhoog gepompt naar een hoog gelegen bekken. Op momenten dat er weinig stroom is – bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens windstilte – stroomt het water weer naar beneden en drijft het turbines aan die elektriciteit opwekken.

Nieuwe deal voor minder gedoe rond schone energie in de stad

De opwek van groene energie in Europa kan flink versnellen dankzij een nieuwe deal die lokale bezwaren tegen windmolens, zonnepanelen en stroomnetwerken moet verminderen. Door de deal kan de bouw van nieuwe wind- en zonneparken, en hun aansluiting op het stroomnet, veel sneller verlopen. Dat komt doordat er nu duidelijke afspraken zijn gemaakt over wat een eerlijke manier van bouwen is – tussen projectontwikkelaars, gemeenten, buurtbewoners en andere betrokkenen.

Opslag is alles, maar welke batterij heeft de toekomst?

Batterijen zijn het nieuwe goud van de energietransitie. Zonder batterijen kunnen we de stroom van zonnepanelen en windmolens niet optimaal inzetten en komen elektrische auto’s niet ver. De cruciale vraag is nu welke batterij heeft de toekomst? Is er een oplossing voor alles, of heeft elke toepassing zijn eigen winnaar?

Wegvallen subsidie jaagt bestuurders de elektrische auto uit

Een derde van de elektrische rijders overweegt dit jaar nog over te stappen naar een auto op fossiele brandstof zodra de belastingvoordelen worden afgebouwd, blijkt uit onderzoek . De reden? Het afbouwen van fiscale voordelen voor elektrische voertuigen. In 2030, wanneer deze voordelen volledig verdwijnen, geeft zelfs bijna 60% van de particuliere EV-rijders aan niet langer elektrisch te willen rijden. Dit roept vragen op over de haalbaarheid van de klimaatdoelen voor de mobiliteitssector.

Is ultrasnel laden wel een slim idee?

Elektrische auto’s concurreren vooral met elkaar op actieradius en laadtijd. Wie het snelst kan laden en het verst kan komen op een acculading heeft een stevig voordeel in handen. Illustratief was de waardestijging van BYD toen het zijn ultra snelladende modellen aankondigde, de koers van de aandelen maakte een vreugdesprong. Maar is iedereen er zo blij mee?
Hoewel ultrasnel laden een belangrijke doorbraak is in EV-technologie, blijft slim laden een cruciale factor om het stroomnet stabiel te houden. Een combinatie van beide technieken, waarbij ultrasnelladen beschikbaar is voor snel opladen onderweg en slim laden wordt ingezet om piekbelasting te beheersen, zal helpen om de energietransitie soepeler te laten verlopen.

Hoe waardeloos zijn aardmetalen uit Oekraïne?

Het tumult was groot in het Witte Huis op 28 februari, toen de Oekraïense president Zelensky de voorgenomen deal over aardmetalen niet tekende. Want aardmetalen zijn hot en iedereen wil ze hebben. In Oekraïne zitten ze in de grond. Maar wat zijn ze eigenlijk waard? Veel minder dan algemeen gedacht in elk geval, en misschien wel helemaal niets. 

Nieuw virus of Ziekte X, wat veroorzaakt de volgende pandemie?

De dreiging van een nieuwe pandemie, veroorzaakt door een nieuw virus of Ziekte X, is reëel. Een combinatie van wereldwijde factoren creëert een omgeving waarin infectieziekten kunnen ontstaan en zich verspreiden. Ecologische, maatschappelijke en geopolitieke factoren spelen hierin een rol en worden steeds meer met elkaar verweven. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het niet de vraag óf er een nieuwe pandemie komt, maar wanneer.