Shell laat zijn klimaatdoelen varen, meldt het olie- en gasbedrijf in een update van zijn strategie. Het bedrijf verwatert het doel om de CO2-uitstoot te verlagen van 20% naar 15-20% in 2030 en schrapt het doel van 45% in 2035 helemaal.
“Met deze stap achteruit speculeert Shell op het falen van het Klimaatakkoord van Parijs, dat vereist dat alle CO2-uitstoot bijna halveert in dit decennium,” reageert Mark van Baal, oprichter van de groene beleggersgroep Follow This. “Alleen de aandeelhouders van Shell kunnen het bestuur van gedachten doen veranderen door te stemmen voor onze klimaatresolutie tijdens de aandeelhoudersvergadering op 21 mei.”
Het ware gezicht van Shell
Met het afzwakken van de eigen klimaatdoelen toont Shell haar ware gezicht, dat van een cynische klimaatontwrichtende geldmachine. “Deze terugtrekking beëindigt alle twijfel over de intenties van Shell: het bedrijf wil zo lang mogelijk fossiele brandstoffen blijven oppompen. Het bestuur brengt hiermee niet alleen de wereldeconomie in gevaar door de klimaatcrisis te verergeren, maar ook het bedrijf zelf door de risico’s van overheidsingrijpen, disruptieve innovatie, gestrande activa en aansprakelijkheid voor de kosten van klimaatverandering te negeren.”
Verantwoordelijke beleggers hebben de sleutel in handen
“Vandaag belonen korte-termijn aandeelhouders Shell misschien met een stijging van de koers, maar verantwoordelijke lange termijn beleggers willen dat Shell verandert. Op de volgende aandeelhoudersvergadering van Shell zullen zij stemmen voor verandering, omdat al hun beleggingen waarde verliezen in een wereldeconomie die wordt verwoest door klimaatverandering.”
“Grote beleggers hebben de sleutel in handen om de klimaatcrisis aan te pakken met hun stem tijdens aandeelhoudersvergaderingen. Shell zal alleen veranderen als meer aandeelhouders voor verandering stemmen. De klimaatresolutie die we dit jaar samen met 27 institutionele beleggers hebben ingediend, is geschreven om Shell een mandaat te geven om de energietransitie te leiden.”
Aandeelhouderswaarde
“De nieuwe CEO lijkt geobsedeerd te zijn door het verschil in aandeelhouderswaarde tussen Shell en Exxon, en denkt dit verschil te verkleinen door groene beloften te verbreken. Echter, de belangrijkste reden voor het koerswaardeverschil is niet het greenwashing van zijn voorganger, maar de twee-derde verlaging van het dividend na de daling van de olieprijs tijdens de pandemie.”
“Na wederom een jaar met recordtemperaturen wereldwijd, laat het terugkomen op CO2-doelen duidelijk zien wat Wael Sawan bedoelt met een ‘meedogenloze’ (‘ruthless’) focus.”