Het spaargeld van een miljoen Nederlandse huishoudens wordt per jaar een miljard euro minder waard, omdat de spaarrente historisch laag ligt en de inflatie in Nederland nu de hoogste is in Europa.
Het spaargeld van Nederlandse huishoudens bedraagt bij elkaar zo’n 80 miljard euro. Door de lage rente die spaarders ontvangen en de stijgende prijzen wordt het gezamenlijke vermogen van deze sparende huishoudens jaarlijks 1,1 miljard euro minder waard.
De cijfers komen uit een onafhankelijk onderzoek dat OXBY heeft laten uitvoeren door marktonderzoekbureau The Choice. The Choice ondervroeg Nederlands huishoudens met een vrij besteedbaar vermogen van minimaal Euro 15.000,-
Vooral de huishoudens met een ‘lager’ inkomen (tot twee keer modaal) worden getroffen door de lage spaarrente en de hoge inflatie. Meer dan huishoudens met een hoger inkomen hebben zij hun vrij besteedbare vermogen geheel op spaarrekeningen (en deposito’s) staan. Huishoudens met een inkomen van twee keer modaal of meer kiezen vaker voor het beleggen van (een deel van) hun vrij besteedbare vermogen. Driekwart van alle huishoudens (76 procent) belegt een deel van hun vrij besteedbare vermogen.
De waardedaling van particulier vermogen door sparen lijkt te groeien. 29% van de huishoudens zegt nu (veel) meer te sparen dan 6 maanden geleden, terwijl 25% aangeeft juist (veel) minder te sparen.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )