Op plastic flessen was het al zo, en vanaf 1 april zit er ook statiegeld op blikjes. Per blikje wordt 15 eurocent statiegeld gerekend. Net als voor kleine plastic flesjes. Inleverapparaten zijn te vinden op ruim 27.000 innameplekken. Consumenten kunnen kiezen wat ze met hun statiegeld doen: bij supermarkten krijgen ze het terug, bij bijvoorbeeld bioscopen en sportclubs is afgesproken dat het naar een goed doel gaat.
Het doel van de maatregel is de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen en zo te voorkomen dat een deel in ons milieu belandt.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen: “Ik ben heel blij dat het nu eindelijk zo ver is. Ik verwacht dat er door statiegeld veel minder blikjes in het zwerfafval terecht komen en dat is goed nieuws voor onze leefomgeving en het milieu. Daarnaast kunnen alle blikjes die worden ingeleverd, opnieuw worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Het is dus ook weer een mooie stap richting de circulaire economie!”
Sinds de invoering van statiegeld op kleine flesjes, is het aantal plastic flessen in het zwerfafval al met meer dan 50% afgenomen. De verwachting is dat de impact van statiegeld op blik ook groot zal zijn.
Nederland sluit zich met statiegeld op blikjes aan bij onder andere Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )
Experts zeggen: stroomvoorziening kan voor 70% duurzaam in 15 jaar
/in Kort/door redactie
‘We kunnen niet sneller verduurzamen, het net kan dat niet aan.’ Dat is het veelgehoorde argument uit de traditionele energiewereld om niet sneller op hernieuwbare energie over te stappen. Een argument dat ook met grote regelmaat door de politiek wordt nagepraat. Flauwekul, zegt een overgrote meerderheid van de experts uit het veld in nieuw onderzoek […]
Conferentie Wereldbank bevordert landroof
/in Kort/door redactie
Elk voorjaar houdt de Wereldbank een conferentie over landgebruik en armoede. En net zoals de voorgaande jaren is de conferentie een farce, schrijft ‘The Ecologist’. Het enige waar het om lijkt te gaan is hoe het nog overgebleven private land in handen kan worden gespeeld van de grote bedrijven. Lees hier het artikel.
Ook kamerleden vinden salarisverhoging ABN-top dubieus
/in Kort/door redactie
De zelfverrijking door de top van de ABN heeft veel boze reacties opgeroepen. In het parlement wordt onderzocht of de toekenning van een ton extra salaris aan ABN bestuurders wel legaal is. Kennelijk is het zelfs de Telegraaf te veel…