De nieuwste consumentenanalyse van Coolproducts laat zien dat de overstap naar warmtepompen 85% van de Europese gebruikers ruim binnen hun comfortzone houdt – fysiek, financieel en ecologisch.
Als we het hebben over hernieuwbare verwarming, hebben we het over warmtepompen en thermische zonne-energie, die beide behoren tot de beste technologieën die beschikbaar zijn voor het koolstofarm maken van verwarming. Ze worden de laatste jaren dan ook steeds populairder op de Europese markt. Desondanks verloopt de overgang naar warmtepomp oplossingen traag vanwege het gebrek aan prikkels, informatie en twijfels bij potentiële consumenten over het comfort dat warmtepomptechnologie biedt.
Hoewel het gebrek aan informatie en prikkels waar is, is een gebrek aan comfort geen probleem voor gebruikers van warmtepompen. Sterker nog, de meeste gebruikers zijn tevreden met hun overstap naar warmtepompen, zowel voor hun portemonnee als voor hun leven thuis: dit zijn de bevindingen van een recent onderzoek van Coolproducts, gebaseerd op de ervaring van meer dan 670 ondervraagde en 40 geïnterviewde warmtepompgebruikers in 22 landen.
Opwarmen voor hernieuwbare energie van warmtepompen
Ongeacht weersomstandigheden, woningtype en motivaties is 88% van de respondenten blij met de overstap naar warmtepompen.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Uit het onderzoek blijkt dat warmtepompen hetzelfde, zo niet meer (volgens 81% van de respondenten) comfort kunnen bieden dan gas-/olieketels. Bovendien fungeert een warmtepomp ook als een effectief koelsysteem door de warmte weg te pompen tijdens warme zomerdagen.
Hoewel veel respondenten vooral gemotiveerd waren door milieu en klimaat bij hun overstap naar warmtepompen (vooral in Duitsland, Ierland, Nederland en het VK), maakten veel gebruikers ook de overstap om hun energierekening te verlagen en om de rompslomp met traditionele verwarming verminderen.
De bedrijfskosten zijn voor de meeste regio’s niet veel veranderd, ook niet in koudere klimaten. 64% van de respondenten vond de overstap naar warmtepomp zelfs voordeliger. Bij iets hogere exploitatiekosten was de impact van prijzen op comfort en tevredenheid laag. Nu de gasprijzen meer dan verviervoudigd zijn sinds vorig jaar, kan het zelfs financieel verstandig zijn om de gasketels uit te schakelen en te vervangen door een warmtepomp, en elke regering die geïnteresseerd is in het doorbreken van de afhankelijkheid van gas en het oplossen van energiearmoede, zou moeten wennen aan de elektrische oplossing.
Ook beleidsmakers warm krijgen
De Europese Commissie schat dat de EU de uitstoot van broeikasgassen door gebouwen met 60% moet verminderen om de klimaatdoelstelling van de EU voor 2030 te halen.
Comfortabele, fatsoenlijke bedrijfskosten en milieuvriendelijke warmtepompen hebben alle sleutels in handen om de oplossing voor verwarming (en koeling) van de toekomst te zijn. De grootste belemmering blijven echter de kosten vooraf en het gebrek aan steun van overheden. Uit een onderzoek uit 2021 blijkt dat overstappen op duurzame verwarming alleen in 8 EU-landen betaalbaar is. Er zijn dringend grote beleidssprongen nodig om Europa op het goede spoor te houden met zijn milieu- en geopolitieke strategieën, te beginnen met de bescheiden maar krachtige warmtepomp.
Om warmtepompen voor iedereen betaalbaar te maken, moeten de lidstaten eerst en vooral de subsidies met ten minste 70 miljard euro verhogen, die zou kunnen worden teruggebracht tot 20 miljard euro als een CO2-belasting van 100 €/ton zou worden ingevoerd, zoals geschat door een recent onderzoek ten behoeve van de Coolproducts-campagne.
Ten tweede zit de (groene) kracht in informatie. Gebruikers in heel Europa zouden meer moeten weten over de machtige warmtepomp en de rol die deze kan spelen in de milieu- en energiecrises waarmee we worden geconfronteerd. Gekwalificeerde diensten moeten aanwezig zijn en experts op het gebied van verwarming en koeling moeten ook met de kennis worden uitgerust.
Ten slotte moeten er meer voorlichtingscampagnes komen over nationale subsidies, belastingkredieten, zachte leningen en speciale elektriciteitstarieven voor huiseigenaren.
Overstappen op duurzame verwarming is onvermijdelijk en wij hebben de oplossing in handen. Het is nu tijd om beleidsmakers het vuur aan de schenen te leggen en een groene energietransitie voor iedereen te eisen, aldus het European Energy Bureau EEB.