Een derde van de elektrische rijders overweegt dit jaar nog over te stappen naar een auto op fossiele brandstof zodra de belastingvoordelen worden afgebouwd, blijkt uit onderzoek . De reden? Het afbouwen van fiscale voordelen voor elektrische voertuigen.
In 2030, wanneer deze voordelen volledig verdwijnen, geeft zelfs bijna 60% van de particuliere EV-rijders aan niet langer elektrisch te willen rijden. Dit roept vragen op over de haalbaarheid van de klimaatdoelen voor de mobiliteitssector.
Afbouw belastingvoordelen zet druk op EV-rijders
Momenteel genieten EV-rijders van belastingvoordelen, zoals vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting en een lagere bijtelling voor zakelijke rijders. Aan het einde van dit jaar verdwijnen deze voordelen, waardoor een elektrische auto duurder wordt dan een vergelijkbare brandstofauto. Particuliere rijders gaan fors meer wegenbelasting betalen, omdat deze wordt berekend op basis van het gewicht van het voertuig. Elektrische auto’s zijn door hun accu’s gemiddeld zwaarder dan brandstofauto’s, wat resulteert in hogere kosten. Ook zakelijke rijders voelen de financiële gevolgen door de afbouw van de bijtellingskorting.
Impact op de transitie naar elektrisch rijden
De verwachte uitstroom van EV-rijders is zorgwekkend. Dit betekent niet alleen dat huidige gebruikers afhaken, maar ook dat potentiële overstappers minder snel zullen kiezen voor elektrisch rijden. Dit vormt een risico voor de verduurzaming van mobiliteit in Nederland, aangezien een groot deel van de beoogde CO2-reductie afhankelijk is van een verdere toename van EV-gebruik.
Mede door deze maatregelen neemt het vertrouwen in de overheid onder EV-rijders af. Slechts 29% van de ondervraagden gelooft dat het kabinet serieus inzet op de stimulering van elektrisch rijden, een forse daling ten opzichte van vorig jaar (50%).
Grote gevolgen voor auto-industrie
Als consumenten niet meer elektrisch willen rijden, heeft dat bovendien grote gevolgen voor Europese autofabrikanten. Die hebben de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd in de productie van elektrische auto’s. Als ze die niet meer kunnen verkopen, stort de hele industrie in.
Slim omgaan met belastingvoordelen
In plaats van het afbouwen van belastingvoordelen moet het kabinet slim omgaan met fiscale regelingen, vindt Robin Berg van We Drive Solar. Er zijn bijvoorbeeld al aparte regels voor auto’s met zonnepanelen. Datzelfde kan gaan gelden voor auto’s die bidirectioneel kunnen laden. Dat houdt in dat de accu van een elektrische auto gebruikt kan worden als opslag voor energie. Zo kan bijvoorbeeld zonne-energie ook nog gebruikt worden als de zon níet schijnt.
Bidirectioneel laden is een betaalbare oplossing voor het overvolle stroomnet. Met een verzwaring van het stroomnet zijn honderden miljarden gemoeid. Het afschaffen van de wegenbelasting voor elektrische auto’s die kunnen laden én ontladen, is daarbij een schijntje.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )